lauantaina, tammikuuta 27, 2007

AMK:ssa

Eilen oli Mikkelin Ammattikorkeakouluyhtymän hallitus. Listalla oli päätettävänä laajoja ja kauas tulevaisuuteen kantavia asioita. Teimme päätöksen seuraavien vuosien aloituspaikoista koulutusaloittain. Toki nämä voivat vielä lähempänä tarkentua, mutta alustavat linjaukset tehtiin nyt.

Järkevää oli se, että koetamme reagoida työelämän kysyntään lisäämällä sairaanhoitajien koulutuksen aloituspaikkoja, sillä kaikkien "ennustajien" mukaan juuri näistä tulee olemaan Etelä-Savossa (ja koko maassa) pula. Aloituspaikkoja puolestaan vähennetään hieman liiketalouden koulutuksesta. Viime vuosina on ollut havaittavissa juuri tradenomien vaikea työllistyminen koulutustaan vastaaviin töihin.

Muutoin ehdin eilen kokouksessa ( ja sen aluksi ihan ääneenkin) pohtia sitä, mikä rooli koko yhtymän hallituksella edes on... Olen ollut huomaavinani, että suuri ja mahtava MINISTERIÖ on yhä enemmän ja useammin se taho, joka määrittelee kuinka MAMK makaa. Monta kertaa asiat esitellään sanoin "Ministeriöstä on tullut ohje, että..." tai "Ministeriö vaatii, että..." tai "Ministeriö on linjannut, että..." En ole ihan varma siitä, onko tähän tilanteeseen syytä olla tyytyväinen.

Ministeriö on kuitenkin edellyttänyt, että itäsuomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut tekevät selvityksiä keskinäisen yhteistoiminnan lisäämiseksi. Selvittäminen on aina järkevää ja kannatettavaa. Mikkelissä vastaavaa selvittelyä on jo aloitettu Yliopistokeskuksen ja MAMK:n välillä ja se tuo varmasti mukanaan hyötyjä molemmille tahoille. Pari viikkoa sitten olleet suuret otsikot ammattikorkeakoulurehtoreiden Pietarin matkallaan tekemistä linjauksista yhden suuren itäsuomalaisen amk:n perustamisesta, taisivat olla vahvasti liioiteltuja.

Tänään on luvassa kirkas pakkaspäivä ja pienen lenkin äsken heitettyäni voin vain todeta, että kyllä talvinen (öinen) maisema voi olla kaunis. Viimeiset pari tuntia on täälläpäin pörrännyt helikopteri valoheittimen kanssa, jotakin ikävää on siis tapahtunut. Kunhan päivä valkenee, lähdemme kahviteltan kanssa liikkeelle. Tällä kertaa Ristiinaan. Kahvia on tarjolla Ristiinan S-marketin edustalla 10.30-12.30. Tervetuloa!

Ei kommentteja: