tiistaina, tammikuuta 09, 2007

Töitä ja kotitöitä

Tämän aamun Hesarissa oli iso juttu perheistä, työssäkäynnistä ja kotitöistä ja niiden yhteensovittamisesta. Asiasta, joka niin montaa meistä koskettaa. Myös minä saan jatkuvasti näiden asioiden kanssa pähkäillä, mutta tuskaisina hetkinä yritän ajatella sen siten, että olen onnellinen kun minulla ON sekä perhe, työ että koti.

Pelkällä psyykkauksella tästä ei kuitenkaan yhteiskunnallisesti voida selvitä. Joitakin muutoksia lähivuosina tulee tehdä siihen, kuinka pienten lasten vanhemmat voisivat paremmin järjestää työaikansa sellaisiksi, että perheen perustaminen ei koituisi kenenkään (äiti,isä,työnantaja) haitaksi.

Erilaisia selvitysryhmiä tämänkin asian ympärille on vuosien varrella rakennettu, mutta varsinaiset uudistusesitykset ovat vielä jääneet vähän vaatimattomiksi. Paljon on kuitenkin tehty ja moni asia on viime kädessä kiinni myös meistä lasten vanhemmista. Olen vakuuttunut siitä, että mikäli useampi isä jäisi lapsen kanssa kotiin jossain vaiheessa hoitovapaata, myös kotityöt jakautuisivat jatkossa hieman tasaisemmin.

Tämä on toki monissa perheissä taloudellinenkin kysymys, mutta esim puolen vuoden kotonaoloaika lapsen kanssa tekee hyvää niin isille kuin lapsillekin ja ei varmasti kaada kenenkään taloutta jos sen etukäteen on voinut suunnitella. Harmittavan usein me naiset vaan omimme pienen lapsen itsellemme ja saamme siinä kaupan päälle kaikki kotityötkin, joista on vaikea päästä eroon myöhemminkään jo työelämään siirtymisen jälkeen. Näin on käynyt myös minulle, joten näitä asioita olen kyllä ehtinyt miettiä.

Hoitovapaan jälkeen lapsi on useimmiten päivähoidossa, jolloin sekä vanhempien että lapsen "työaika" voi olla hyvinkin pitkä. Työpäivän jälkeen on riitettävä voimia vielä monenlaiseen touhuun sekä kotitöissä että lapsen kanssa. Ei ihme, että monet uupuvat. Kasvaneet avioerotilastot eivät ole mitenkään vähäpätöinen seuraus lapsiperheiden työntäyteisestä ja kiireisestä elämästä.

Ruotsissa ollaan tässä asiassa edistytty ja siellä on varsin tavallista, että pienten lasten vanhemmat tekevät lyhennettyä työaikaa urakehityksen tai työn siitä kärsimättä. Toivottavasti tästä saataisiin otettua meillekin jotakin käyttökelpoista mallia. Sitä odotellessa, laitanpa tiskikoneen ja pyykit pyörimään...

Synttärionnittelut hallinnon tukihenkilölle!

Ei kommentteja: