perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Hyvä elämä

Tämän päivän päätteeksi olin opin tiellä. Olin näet Mikkelin kesäyliopiston järjestämillä perinteisillä Mikkelin Akatemia-luennoilla. Luennot ovatkin käyneet vuosi vuodelta suosituimmiksi ja nytkin auditorio oli aivan tupaten täynnä. Ensi vuonna on järjestäjien syytä miettiä toista luentosalia, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat hyvin istumaan.

Aiheena Akatemiassa tänä vuonna on Hyvä elämä. Siitä kuulimme tänään pari tulkintaa. Kuopion yliopiston dosentti Jari Kylmä johdatteli aiheeseen omien tutkimustensa kautta ja hänen puheenvuoronsa keskittyi kuvaamaan TOIVON merkitystä hyvän elämän tuottajana. Itse ainakin vakuutuin näkemyksestä ja voin myös hyvin tämänkaltaisen ajatuksen ymmärtää.

Toinen luennoitsija oli mediatutkija, taiteen tohtori Sam Inkinen. Hän alusti monipuolisesti ja vivahteikkaasti samasta aiheesta ja hänen sanomansa kiteytyi siihen, että hyvään elämään kuuluu NÖYRYYTTÄ ja INTOHIMOA.

Suuria sanoja kaikki ja varmasti totta molemmat kiteytykset. Tavallisessa kiireisessä arjessa ei vaan useinkaan tule näitä asioita mietittyä ja siksi on hyvä pysähtyä näin viikon päätteeksi ajattelemaan syvällisiä. Hetken aikaa nämäkin ajatukset pysyvät mielessä.

Hyvä elämä on varmasti ollut myös päivänsankarilla, ystävälläni Osmolla, joka tänään täytti pyöreitä vuosia. Syntymäpäivät ovat aina niitä hetkiä, jolloin tulee miettineeksi paitsi menneitä niin myös tulevia ja kokemuksia, joita elämän varrelle on kertynyt. Iloisesta tunnelmasta, joka juhlissa vallitsi, voi päätellä, että myönteisten kokemusten määrä on Osmollakin ollut melkoinen.

Ei kommentteja: