sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Lapset kiertoon...?

Ihana aurinkoinen päivä tänään. Heräsin ennen seitsemää äitienpäivään kuuluvalla perinteisellä tavalla. Varsinainen juhlapäivän syy jatkoi saman tien muodollisuuksien hoitamisen jälkeen uniaan. Koulussa tehdyt kortti ja lahja saivat jälleen aikaiseksi hyvän mielen!

Aamun lehtiä lueskellessani ihmettelin montaa asiaa. Äitienpäivän teemaan liittyen oli Helsingin Sanomissa haastateltu Naisasialiitto Unionin kustantaman Tulva-lehden uutta päätoimittajaa, feministi Anne Moilasta. Muutoin jutussa ei ollut mitään uutta eikä ihmeellistä, mutta viimeinen kappale olisi saanut jäädä puhumatta...

Moilaselta kysyttiin äitiydestä. Hän vastasi : "Ei kaduta vähääkään, että on tullut tehtyä lapsi. Suosittelen sitä kaikille, yleensä sitä, että uskaltaa elää. Jos odottaa jotain sopivia olosuhteita, niin siinä saattaa elämä vierähtää."

Mielipidevaikuttajana ja feministinä profiloituvalta naiselta todella harkitsematonta puhetta. Tuhannet suomalaisetkin naiset tietävät, että lapsia ei tehdä, niitä saadaan. Lapsettomuudesta kärsiviä naisia/pariskuntia on aina ollut ja heidän lukumääränsä on ollut jatkuvassa kasvussa. Ongelma ei ole myöskään yksilötasolla mitenkään vähäinen.

Tiedoksi päätoimittaja Moilaselle, monen naisen elämä todellakin vierähtää sopivaa olosuhdetta odotellessa. Useimmiten vain ihan tahtomattaan ja itsestä riippumattomista syistä. Siitä huolimatta on elettävä. Elämän tai naiseuden laatua ei onneksi suomalaisessa yhteiskunnassa mitata äitiydellä tai lasten lukumäärällä. Toivottavasti näin ei tehdä jatkossakaan feministi-lehden palstoilla.

Olen Moilasen 2-vuotiaan lapsen puolesta onnellinen, että äitiä EI KADUTA se, että lapsi on syntynyt. Mitähän sitten tapahtuu, jos tällainen katumisvaihe tuleekin päälle? Palautetaanko lapsi jonnekin, annetaanko kiertoon vai kenties myydään? Onko lapsille olemassa omia kirpputoreja? Hui.

Oma pieni perheeni lähtee tänään juhlistamaan äitienpäivää Savonlinnaan. Käymme siellä lounaalla ja Onnin toivomuksesta aurinkoisella terassilla jätskiannoksilla. Äidinäitini hauta Talvisalon hautausmaalla saa perinteiset kukkansa.

Aurinkoista äitienpäivää äideille ja lapsille!

Ei kommentteja: