tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Pienen pieni stv

Heräsin aamuyöllä lukemaan lehtiä. Eipä tullut enää uni silmään, kun huomasin paikallisessa Länsi-Savossa kahdella sivulla kertomuksen eduskunnan SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN vierailleen Mikkelissä. Kovin oli pieneksi stv käynyt:)

Sekä kuvissa että teksteissä nimittäin kerrottiin, että sosiaali- ja terveysvaliokunta oli vierailulla kaupungissa ja oli kehunut Etelä-Savon sairaanhoitopiiriä. Kehujina olivat kokoomuksen (keskivertosuomalaista varakkaammat) kansanedustajat Sirpa Asko-Seljavaara ja mikkeliläinen Lenita Toivakka. Muita valiokunnan jäseniä ei näkynyt eikä heistä mitään mainittu.

Totuus on tietenkin toisenlainen. Em. naiset ovat OSA valiokuntaa, eivät siis edusta koko porukkaa. Eivätkä heidän mielipiteensä luonnollisestikaan ole valiokunnan mielipide. Valiokunta on ollut isojen asioiden äärellä laatiessaan mietintöä hallituksen esitykseen asiakasmaksujen korottamiseksi. Esityksen mukaisesti tulevat terveydenhuollon asiakasmaksut nousemaan ensi elokuussa ja sen jälkeen ne tullaan sitomaan indeksiin (eli ne nousevat aina automaattisesti).

Sosialidemokraatit valiokunnassa ovat jättäneet valiokunnan mietintöön vastalauseen, jossa vastustetaan näiden asiakasmaksujen korottamista ja niiden sitomista indeksiin. Vastustamisen syynä on se, että nämä korotukset kohdistuvat kaikkein pienituloisimpiin ja heihin, jotka julkisia terveyspalveluita eniten käyttävät. Suurituloisille eivät nämä korotukset aiheuta ongelmia.

Asiasta käydään tällä viikolla keskustelua myös eduskunnan täysistunnossa. Toivon totisesti, että hallituspuolueen ihmiset ovat salissa kuulolla ja YRITTÄVÄT edes ymmärtää, mitä nämä terveydenhuollon maksujen korotukset tarkoittavat alle tuhannen euron kuukausituloilla eläville ihmisille.

Ei kommentteja: