keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Suorittava taso...?

Kaupunginvaltuustolle annettiin maanantai-iltana katsaus kaupunkimme talouden tilanteesta. Keskustelua asiasta on käyty eri kokoonpanoissa ja eri käänteissä. Päällimmäisenä tuntuu ihmisillä olevan huoli henkilöstön lomauttamisesta.

Kaupunginhallitus antoi virkamiehille tehtäväksi etsiä sellaisia ratkaisuja, että lomautuksiin ei tarvitsisi mennä. Näitä talouden korjaustoimenpiteitä tulee esittää ennen toukokuun loppua. Kovin paljon uutta tuskin on luvassa.

Eri henkilöstöryhmät ovat jo ehtineet suhtautua pelolla uhkaavaan lomautukseen. On selvää, että mikäli näihin joskus joudutaan menemään, tehdään ne harkitusti ja suunnitelmallisesti. Lomautukset tehdään myös siten, että asukkaat/asiakkaat joutuvat tilanteesta kärsimään mahdollisimman vähän. Työpaikkakohtaisesti voidaan myös töiden tilapäisellä jakamisella jaksottaa lomautukset parhaalla mahdollisella tavalla.

On selvää sekin, että kaikkia työntekijöitä ei voi samalla tavalla lomauttaa. Ihmiset on hoidettava ja kaupungin pyörittävä tämänkin tilapäisjärjestelyn aikana. Puheet siitä, että ainoastaan SUORITTAVAN TASON työntekijät lomautettaisiin, ovat järkyttäviä. Tällaisella ajattelutavalla halutaan jakaa ihmisiä eri luokkiin menneen ajan mallin mukaisesti ja kylvää eri ammattiryhmien välille aivan turhaa epäluuloa.

Tänä päivänä kunnalla tai kaupungilla työskentelevä henkilö on aivan varmasti suorittavaa tasoa, oli hän ammatiltaan tai koulutukseltaan mikä tahansa. Opettajan arki liian suurissa ryhmissä haastavine oppilaineen on varsinaista suorittamista. Samoin lastentarhassa työskentelevä akavalainen suorittaa joka päivä urotöitä kasvattaessaan lapsiamme ja pukiessaan kireitä kurahousuja näiden ylle. Lääkärin suorittaminen entistä sairaampien kuntalaisten hyväksi minuuttiaikataululla on oma lukunsa sekin.

Olen saanut asian johdosta myös myönteistä palautetta. Henkilöstön joukossa on niitäkin, jotka haluavat näihin yhteisiin talkoisiin osallistua ja koettavat miettiä, kuinka mahdolliset lomautukset omalta kohdaltaan tehtäisiin. Suuri osa kuntalaisistamme ymmärtää ahdingon ja sen, että jotakin täytyy tehdä. Kunta on kuitenkin olemassa asukkaitaan varten, ei henkilöstöään varten. Vastuullista henkilöstöpolitiikkaa noudattaen, kaupungilla on velvollisuus saada talous kuntoon ja sitä kautta myöhemmin myös henkilöstön työtaakkaa kevennettyä.

Ei kommentteja: