lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Pallas, Ylläs, Jollas

Pallaksen kansallispuisto pohjoisessa Lapissa on täyttänyt viime päivien aikana sähköpostimme. Ainakin meille ympäristövaliokunnan jäsenille on tullut satoja viestejä sen puolesta, että kansallispuistolle ei saisi tehdä mitään. Ihmiset ovat huolissaan suunnitelmista, joilla aiotaan korjata vuonna 1939 rakennettua hotellia ja muutoinkin saada alueen matkailu- ja retkeilyasioita paremmalle tolalle.

Lähes kaikki näistä viesteistä ovat erittäin kriittisesti suhtautuvilta ihmisiltä ja useat heistä pelkäävät, että Pallaksen alueesta tehdään toinen Ylläs tai Levi. Nämä matkailukohteet ovat rakentuneet vuosikymmenien aikana ja ovat pelastaneet monen lappilaisen elämän tuomalla kaivatun työpaikan.

Yhteistä näille viesteille on myös se, että suurin osa niistä tuntuu tulevan kovin etelästä. Arvelen, että aika moni jopa Helsingin Jollaksesta. Nämä ihmiset ovat käyneet retkeilemässä rauhallisella ja neitseellisellä Pallaksella vuosikymmeniä eivätkä halua sen yhtään muuttuvan. Heidän kerran vuodessa täyttyvä Lapin matkailu ei saa olla uhattuna vaan kaiken täytyy pysyä sellaisena, kuin se heidän romanttisissa muistoissaan on aina ollut.

Kun asiasta keskustelee lappilaisten kansanedustajien kanssa, he peräänkuuluttavat suhteellisuutta tähänkin asiaan. Hotellin saneeraus ja siihen liittyvän alueen ehostaminen eivät pilaa kansallispuistoa eivätkä hävitä luonnonrauhaa. Kyseessä on hyvin pieni osa kansallispuiston pinta-alasta. Näille lappilaisille edustajille ei tätä etelästä ohjattua propagandaa ole sadellut lainkaan.

Muutaman kerran Lapissa vierailleena, uskon että tunturia ja vaellusmaastoa siellä riittää yhä, vaikka tästä Pallas-hankkeesta johonkin kompromissiin päästäisiinkin. Niin tässä kuin muissakin asioissa olisi tärkeää kuunnella alueiden omia ihmisiä, jotka arkeansa siellä elävät. Näitä etelässä asuvia romantikkoja on meilläkin Etelä-Savossa kesäasukkaina paljon ja kaikki eivät aina muista sitä, että näillä leveyksillä on taistelemista leivästä loma-asuntojen ja loma-aikojen ulkopuolellakin.

Ei kommentteja: