lauantaina, marraskuuta 01, 2008

Ahdin askeleet

Eilen järjestettiin Hirvensalmella toista kertaa poliittisen historian keskustelufoorumi "Ahdin askeleet". Tällä kertaa olin saanut kutsun olla mukana yhtenä alustajista. Olin tietenkin itseäni paremmassa seurassa; valtiotieteen tohtori, tutkija Seppinen ja valtiopäiväneuvos Pesälä olivat estradilla minua ennen. Heidän luentonsa olivat mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä.

Hirvensalmella ollaan ansiokkaasti kyetty herättämään kiinnostusta ja arvostusta paitsi Ahti Karjalaiseen henkilönä, niin myös sodan jälkeiseen historiaan yleensä. Korkeatasoinen seminaari vetää salin täyteen ihmisiä ja osoittaa sen, että politiikka kiinnostaa. Upea juttu!

Valmistautuessani alustukseeni (Ahti ja naiset- naiset jälleenrakentajina Suomessa) lueskelin paljon sodanjälkeistä aikaa koskenutta kirjallisuutta. Muistelma - ja elämänkertateokset vievät mukanaan. Ns. kylmän sodan aika oli Suomen historiassa vertaansa vailla. Sen ajan poliittiset päättäjät olivat todellisia valtiomiehiä, jotka saivat Neuvostoliiton kanssa pärjätäkseen laittaa peliin kaikki voimansa.

Suosittelen kaikille kollegoille lämpimästi sitä, että joutohetkinään sukeltaisivat Suomen poliittiseen historiaan. Lähimenneisyyden tunteminen ei voi olla haitaksi kenellekään, varsinkaan meille, jotka tällä hetkellä olemme päättämässä valtakunnan asioista.

Ei kommentteja: