keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Auki vai kiinni?

Viikon verran olen nyt aktiivisesti pähkäillyt kauppojen aukioloaikojen kanssa. Hallitukselta on siis tulossa esitys siitä, että aukioloaikoja säätelevää lainsäädäntöä muutetaan vapaampaan suuntaan. Keskusteltuani erilaisten yrittäjien, kaupanmyyjien ja etujärjestöihmisten kanssa, olen päätynyt olemaan hallituksen esityksen kannalla.

Parasta esityksessä on se, että nykyisestä sekavasta käytännöstä päästäisiin eroon. Hyvää asiassa on myös se, että PAM:in mielipiteitä asiassa on kuultu ja ne on myös otettu huomioon. Työntekijöiden kannalta oleellisia asioita ovat suostumus pyhätyöhön ja siitä maksettava korvaus. PAM pitää lisäksi tärkeänä sitä, että mahdollinen sunnuntaina tehtävä työvuoro olisi ainakin 12-18 sen sijaan, että aukioloaika rajattaisiin 12-16.

Näistä on helppo olla samaa mieltä. Perustelut lakimuutoksen vastustamiselle ovat ne vanhat entiset; sunnuntai pitää pyhittää levolle ja perheiden yhteinen aika rikkoutuu. Nämä perustelut olisi vaan pitänyt ottaa huomioon jo silloin, kun sunnuntaimyyntiin alunperin lähdettiin. Nyt se on myöhäistä.

Tiedän, että monet opiskelijat tai yksinhuoltajat nimenomaan haluavat tehdä pyhätöitä siitä maksettavan korvauksen vuoksi. Monissa muissakin ammateissa vuorotyöt kuuluvat asiaan eikä perheiden yhteisestä ajasta olla oltu huolissaan esimerkiksi sairaanhoitajien kohdalla.

Toisaalta ollaan huolissaan siitä, että perheiden ajankäyttö muuttuu ja tottumukset ylenpalttiseen kuluttamiseen kasvavat sen vuoksi, että kauppoihin päästäisiin kaikkina sunnuntaipäivinä. Edelleen muistutan, että perheiden elämäntapoja ei voida ylhäältäpäin ohjailla eikä kenenkään ole kauppoihin pakko sunnuntaina mennä.

Jos jotakin asian suhteen saisin itsekseni ratkaista, poistaisin samassa yhteydessä liikkeiden mahdollisuuden myydä alkoholia sunnuntaisin. Olen ennenkin vaahdonnut samasta asiasta tällä palstalla, mutta en edelleenkään pidä järkevänä sitä, että joka putiikista myydään litratolkulla keskiolutta juuri sunnuntaisin. Tässä alkoholihuuruisessa maassa voisi olla edes yksi päivä viikossa sellainen, jolloin alkoholin kulutusta yritettäisiin hillitä.

Ei kommentteja: