tiistaina, huhtikuuta 01, 2008

Monimutkaista

SDP:n puoluekokous pidetään siis ensi kesäkuussa. Puoluekokousedustajista on nyt käyty joissakin maakunnissa jäsenäänestys. Omassamme vaali järjestettiin Mikkelin ja Savonlinnan seuduilla. Äänestysprosentti oli mielestäni kovin matala, alle 60.

Monimutkaiseksi systeemi on luotu joskus aikojen alussa. Jokainen jäsen saa nimittäin kotiin äänestysaineiston, jossa luetellaan ehdokkaat. Jokainen jäsen saa äänestää viittä ehdokasta. Voi äänestää vaikka vain yhtä. Nämä niin sanotut ykkös, kakkos jne. äänet sitten lasketaan ja eniten yhteensä ääniä saaneet tulevat valituiksi.

Tosiasiassa jokaisen yhdistyksen ehdokkaalla on oman yhdistyksensä jäsenten tuki, mitä tulee ykkösääniin. Muita ääniä annetaan sitten tasaisesti muiden yhdistysten ehdokkaille. Kaupankäyntiäkin eli junttausta myös näissä vaaleissa tapahtuu.

Lopputulos tälläkin kertaa noudatteli pitkälti näiden yhdistysten suuruusjärjestyksiä eli esim. Mikkelin seudulla ykkösäänet jakautuivat neljän yhdistyksen ehdokkaiden kesken varsin tasaisesti. Ns. sympatiaääniä muille sijoille annettiin myös tasaisesti ristiin.

Vaalianalyysin tekeminen on hauskaa, kun ei ole itse ollut ehdokkaana. Lopputulos puoluekokousedustajista on mielestäni sopivan sekalainen ja kattaa nyt siis usean yhdistyksen valitsemat edustajat.

Mukavinta lopputuloksessa on se, että niin Mikkelistä kuin Savonlinnastakin vaaleilla valituksi tulivat nuorehkot naiset Anna-Kristiina ja Satu. Tulos osoittaa sen, että heillä on omien yhdistystensä tuki takana ja se on tulevaisuuden kannalta hyvä asia. Toisaalta se osoittaa myös sen, että nykyaikaisilla menetelmillä (tekstiviesteillä, sähköposteilla) kannattaa kampanjoida. Aktiivisuus (omassakaan asiassa) ei ole koskaan pahasta.

Pieksämäen ja Savonlinnan ympäristöstä mukaan puoluekokoukseen pääsevät nuorehkot miehet, Teemu ja Mikko. Näillä tulevaisuuden tekijöillä on haastava tehtävä olla rakentamassa mieleistänsä puoluetta seuraaviksi vuosikymmeniksi. Haastavaa on myös se, kuinka tästä puolueesta saataisiin hieman vähemmän byrokraattisempi ja kankeampi.

Ei kommentteja: