sunnuntaina, huhtikuuta 27, 2008

Piiri?

Länsi-Savo -lehdessä oli eilen hauska juttu. Vartin pohtija -palstalla irvaillaan nimettömästi aina silloin tällöin hyväntahtoisesti paikallisia toimijoita. Meidän piirikokous oli päässyt palstalle!

Vartin pohtija ihmetteli "miksi kevätkokouksen poliittisen katsauksen pitää keskisuomalainen demari eikä eteläsavolainen? Onhan SDP:llä vielä yksi kansanedustaja vaalipiiristä, joten olisi luullut hänen kelpaavan. Nyt katsauksen pitää puoluehallituksen jäsen, kansanedustaja Reijo Laitinen Jyväskylästä. Jokainen vetäköön johtopäätöksensä kansanedustaja Pauliina Viitamiehen ja demaripiirin väleistä."

Piirikokouksessa oli läsnä myös Länsi-Savon toimittaja, joten käytin selventävän puheenvuoron siitä, MIKÄ se piiri oikein on. Arvelen, että hänen kauttaan viesti menee perille myös Vartin pohtijalle...

SDP:ssä piiri koostuu maakunnan puolueosastoista eli paikallisyhdistyksistä. Yhdistyksissä puolestaan on henkilöjäseniä. Samassa kunnassa voi siis olla useita yhdistyksiä, kuten on Mikkelissäkin. Nämä paikallisosastot ovat niitä perusjärjestöjä, joissa puoluetoiminta käytännössä tapahtuu. Nämä kokoontuvat ja tekevät omia päätöksiään.

Näiden paikallisosastojen jäsenistä on muodostettu maakuntaan piirihallitus. Hallituksen on tarkoitus olla kattava otos maakunnan eri kulmien osastoista. Piirihallitus kokoontuu lähes kuukausittain ja tekee esityksiä kaksi kertaa vuodessa kokoontuvalle piirikokoukselle. Yhdistyksillä on mahdollisuus laittaa omat piirikokousedustajat paikalle ja tällainen kevätpiirikokous oli siis koolla eilen Pieksämäellä.

Eli meidän kieltämättä monimutkaisessa järjestelmässä piiri EI ole sama kuin joku tai jotkut muutamat henkilöt, vaan erittäin laaja ja monipolvinen koostumus puolueen jäsenistä. Joten kenelläkään henkilöllä ei voi olla mitään välejä PIIRIIN, ei hyvä tai huonoja.

Omat välini Etelä-Savossa toimiviin perusjärjestöihin, yhdistyksiin ja niiden jäseniin puolestaan ovat loistavat. Kannatukseni heidän joukossaan tuli todistetuksi myös viime eduskuntavaaleissa ja hyvä yhteistyö on jatkunut aktiivisena koko ensimmäisen kansanedustajavuoteni ajan.

Näistä maakunnan joka kolkkaan suuntautuneista vierailuista olen säännöllisesti kertonut myös täällä blogissani, joten huonoa omaatuntoa en toimistani kanna. Eri puolueosastojen minulle toimeksiantamia asioita olen vienyt sovitulla tavalla eteenpäin. Eilisessä piirikokouksessa sovimme jälleen usean eri yhdistyksen edustajan kanssa tapaamisen vielä tämän kevään kuluessa. Tämä vuorovaikutteinen ja aktiivinen tapa toimia on ainoa mahdollinen tapa olla aidosti koko maakunnan kansanedustaja.

Ei kommentteja: