sunnuntaina, huhtikuuta 27, 2008

Wise guys

Eilen oli siis Etelä-Savon sd. piirin piirikokous Pieksämäellä. Ihanan aurinkoinen ja lämmin päivä meni sujuvasti sisätiloissa. Kokouksen parasta antia olivat muutaman viksun miehen (wise guys) puheenvuorot. Saimme ensimmäistä kertaa tällä porukalla kuulla uuden maakuntajohtajamme näkemyksiä Etelä-Savon kehittämisestä.

Matti Viialainen osui suoraan asioiden ytimeen. Hän uskalsi omiensa joukossa kritisoida meitäkin hieman löysästä otteesta kuntien talouskysymyksiin. Hän rohkaisi kunnallisvaaleihin valmistautuvia kuntapäättäjiä ottaamaan tiukempaa otetta asioiden hoitamiseen ja myös kannusti uskaltautumaan vaikeisiinkin päätöksiin.

Pieksämäen kaupungin tervehdyksen toi kaupunginjohtaja Turunen. Myös hän toi hyvin suoraan esille sen, kuinka tärkeää olisi kuntien johdossa (virkamiehet ja päättäjät) nähdä metsä puilta ja opetella tekemään ratkaisuja, jotka ensin voivat vaikuttaa hankalalta, mutta lopputuloksena koituvat kuntalaisten eduksi.

Esimerkkinä tästä on luonnollisestikin Mikkelin ja Pieksämäen erilaiset tavat toimia ja aivan erilaiset tämänhetkiset taloudelliset tilanteet. Tätä oppia eivät mikkeliläiset tule saamaan seminaareissa istumalla, oppia voitaisiin ottaa ihan vaan naapurikuntien tavoista toimia.

Samansuuntaisia puheenvuoroja olen itsekin monesti käyttänyt, mutta niillä on jostain syystä ollut päinvastainen vaikutus monen mikkeliläisen demarin ymmärrykseen. Toivottavasti maakuntajohtajan ja naapurikaupungin johtajan sana painaa enempi kuin minun ja asia vihdoin otettaisiin sille kuuluvalla vakavuudella.

Todennäköisyys tajunnan laajentumisen lisääntymiselle kasvaa, sillä Mikkelin sd. kunnallisjärjestön puheenjohtaja Markku Aholainen puhui hyvin samoilla sanoilla kuntien taloustilanteista. Annoinkin Markulle julkisesti kehuja, sillä tällä kertaa hän puhui järkeviä. Monesti olen ollut hänen kanssaan aivan eri aaltopituuksilla ja varmasti olen jatkossakin, mutta miestä on kehuttava silloin kuin siihen on aihetta!

Ei kommentteja: