keskiviikkona, huhtikuuta 30, 2008

Vappuhulinaa

Nyt alkaa olla huomiset vappupuheet valmiita. Mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, niin muutostarpeita tulee vielä aamuyön tunteina mieleen. Aloitan aamun Mikkelin kirkkopuistossa klo 10.00. Mäntyharjulla olen luvannut aloittaa puheen 11.05 ja Joroisissa klo 14.00. Opettajien Vapputilaisuudessa Mikkelin Naisvuorella puhun klo 12.15.

Aikamoinen haaste siis ehtiä ajoissa joka paikkaan. Aurinkoinen ja lämmin sää tuo oman lisänsä tämän vuotisen vapun viettoon. Toivoa sopii, että suomalainen tapa viettää viinanhöyryistä vappua pysyisi pitkistä vapaista huolimatta kohtuullisena.

Puheenjohtajaehdokas Erkki Tuomioja otti kantaa vappumarssien joutamisesta menneisyyteen. Mikkelissä ei marsseja ole yritettykään järjestää enää vuosiin. Olen Tuomiojan kanssa samaa mieltä, sillä ei ole surkeampaa näkyä kuin harva ja vaisu hajanainen letka laahustamassa räntä- tai vesisateessa pitkin tyhjiä katuja. Ei marssia marssin vuoksi.

Marssimisen tapa aloitettiin aikana, jolloin sille oli luonnollinen halu ja tarve. Haluttiin yhtenä rintamana olla osoittamassa mieltä joidenkin asioiden puolesta. Ihmisiä näihin mielenilmauksiin ei tarvinnut erikseen värvätä, halukkaita löytyi pienimmilläkin paikkakunnilla. Soitto soi ja laulu raikasi. Silloin marssimisessa oli järkeä.

Itse muistan olleeni vappumarsilla 1970-luvulla. Myös silloin elettiin aikoja, jolloin haluttiin muutoksia ja haluttiin ilmaista se, kenen joukoissa oltiin. Lapsen näkökulmasta oli hienoa, kun sai kävellä keskellä katua. Olen varma, että tänäkin vappuna moni joutuu miettimään sitä, mihin tämä yhteiskunta on menossa. Asioita, joiden puolesta olisi syytä marssia on, mutta tämän päivän ihminen on valinnut vaikuttamiskanavansa toisin. Ajassa ajanmukaisesti siis.

Ei kommentteja: