keskiviikkona, huhtikuuta 30, 2008

Vihreää vallanhimoa

Nyt sen älysin. Vihreä puolue on osoittautunut vallanhimoisemmaksi kuin kaikki muut puolueet yhteensä. Kaikenlaisia kannanottoja ja avauksia heiltä toki on viime vuosina totuttu kuulemaan, mutta nämä on laitettu lähinnä vihreän hörhöilyn piikkiin.

Viikko sitten vihreät jälleen kilpaa vakuuttivat, että uuden ydinvoimalapäätöksen tekeminen ei heitä hallituksesta tälläkään kertaa heitä. Heidän ydinvoimakielteisyytensä ei luonnollisestikaan ole muuttunut, mutta hallituskysymys se ei kuitenkaan ole. Käsittämätöntä!

Toinen viime aikojen linjaus koskee vaalijärjestelmän uudistamista. Vihreät ovat oikeusministerinsä johdolla olleet valmistelemassa uutta tapaa järjestää eduskuntavaalit. Ns. Tarastin työryhmä on tehnyt vuosia erilaisia suunnitelmia siitä, kuinka vaaleista saataisiin oikeudenmukaisemmat. Nyt esitettäväksi päätetty malli on oikeudenmukainen vihreitä ajatellen.

Heillä on nimittäin ollut vaikeuksia saada ehdokkaitaan läpi muualta kuin etelän kaupungeista, vaikka jonkun ehdokkaan henkilökohtainen äänimäärä siihen olisi riittänytkin. Vaalimatematiikka on ollut sellainen, että kukin puolue tarvitsee yhteensä paljon enemmän ääniä kuin yhden ehdokkaan isotkin potit.

Vaaliliitot ovat olleet se tapa, jolla vihreitä on eduskuntaan tullut valittua. Pohjois-Karjalassa demarit eivät lähteneet vihreiden avuksi vaaliliittoon, Etelä-Savossa tehtiin toisin ja menetettiin yksi paikka heille. Olen varma, että seuraavalla kierroksella vihreät saavat etsiä vaalilittokaveria ihan muualta.

Uuden tavan mukaan viime vaalien suurimpana voittajana olisivat olleet juuri vihreät. Tällä motiivilla he uutta systeemiä ajavat urheasti eteenpäin. Puheet perustuslain kunnioittamisesta ja oikeudenmukaisuudesta eivät tällä kohtaa oikein uppoa. Oman eduskuntaryhmän kasvattaminen ja sitä kautta vallan lisääminen ovat oikeammat perustelut.

Paikallisella tasolla vihreät käyttävät olematonta valtaansa vastustamalla. Varsinaiseen pysäytysoperaatioon he harvoin kykenevät, mutta erilaisia asioita saadaan hankaloitettua ja jarrutettua valittamalla päätöksistä. Ehkä se tuntuu hyvältä demokraattisessa päätöksenteossa sekin, en tiedä.

Kaipaan sitä aatteellista puoluetta, joka aidosti vielä 1990- luvullakin oli huolissaan ympäristöstä ja ihmisten pärjäämisestä. Nyt huolehditaan vain asemissa pysymisestä. Haluaisin todella nähdä Vuotos- asian käsittelyn eduskunnassa; löytyisikö silloin häivähdys entistä Vihreää liikettä vai eikö sekään enää ole näille kynnyskysymys.

Ei kommentteja: