keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2008

Salaisuuksien kammio

Mikkelin kaupungissa on kaaos. Eilen julkistettiin tieto siitä, että kaupungin oma energiayhtiö ESE, maakunnassa toimiva Suur-Savon Sähkö ja saksalainen pörssiyhtiö E.ON ovat suunnitelleet uuden yhteisen energiayrityksen perustamista.

Asiaa on valmisteltu pitkään ja nyt se oli kypsä tuotavaksi julkisuuteen. Meille Mikkelin kaupunginhallituksen jäsenille asiasta kerrottiin perusteellisesti maanantaina. Jo monen vuoden ajan on peräänkuulutettu sitä, miten energiatuotantomme jatkossa tulee kehittymään ja myös sitä, mikä tullee olemaan näiden kahden yhtiön tulevaisuus. Siinä mielessä ei kukaan voinut olla yllättynyt uutisesta.

Närkästystä kuitenkin jälleen kerran tuntuu ilmassa olevan. Sanoja "salassa", "pimennossa", "luottamushenkilöiden tietämättä" jne. viljellään runsaasti. On vaan niin, että tietyt liiketoimintaan liittyvät asiat täytyy neuvotella ja valmistella hyvin pienellä porukalla ja siten huolehtia siitä, että asiat eivät vuoda mihinkään liian aikaisin. Poliittisilla luottamushenkilöillä on kyllä ihan riittävästi aikaa sotkea ja hämmentää tätäkin asiaa ennenkuin päätöksentekoon ryhdytään.

Itse olen tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. Energia-asiassa ollaan edistytty ja onnistuttu tekemään ehdotus uudenlaisesta järjestelystä. Osapuolet ovat tässä vaiheessa sitoutuneet SELVITYKSEN tekemiseen ja sen jälkeen on päätöksien aika. Yhtiö voidaan tehdä joko E.ON:in tai jonkun muun kanssa. Selvityksen jälkeen ollaan viisaampia. Vastustamisella ei tämäkään asia etene.

Tärkeää on kuitenkin muistaa se, että mahdollisesta fuusiosta saatavat rahat on käytettävä järkevästi eikä sen varjolla voida jättää kaupungin taloustalkoita kesken. Rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset on tehtävä joka tapauksessa.

Ei kommentteja: