keskiviikkona, syyskuuta 03, 2008

Uupunut omaishoitaja

Kirjoitin eilen tällä palstalla siitä, kuinka lauantain toritilaisuudessa meinasin saada kepistä. Iltalehden aktiivinen toimittaja oli tarinani myös lukenut ja hän arvioi asian lehtijutun väärtiksi. Tämän päivän lehdessä asiasta siis myös kerrotaan. Otsikko tietenkin täytyy rakentaa raflaavaksi ja sitä se nyt tässäkin jutussa on.

Kamalasta kuvasta huolimatta olen tyytyväinen siitä, että lehtijutussa käy hyvin ilmi omaishoitajien huono asema Mikkelissä. Sitä ei ole tarpeen yhtään liioitella ja olisi suotavaa, että keskustelua käytäisi enemmänkin, vaikka sitten iltapäivälehtien avulla.

Jo vuosia on puhuttu siitä, kuinka omaishoitajien tuki tulisi saada Kelan hoitamaksi. Asian johdosta on eduskunnassa käyty salikeskustelua kuluneenkin kauden aikana jo kymmeniä kertoja, lakialoitteita asian johdosta on tehty ja ministeri Hyssälä on asian sanonut olevan selvitysten alla. Selvitysten kestäessä ehtii moni omaishoitaja ja hoidettava uupua.

Köyhien kuntien kannalta omaishoitajien tuen maksamisen siirtäminen Kelalle on välttämätöntä. Tällöin tuki olisi kaikille saman suuruinen, eikä kunnilla olisi enää tarvetta tai mahdollisuuksia jättää omaishoidon tukipäätöksiä tekemättä taloudellisiin syihin vedoten. Alueellinen ja ihmisten välinen tasa-arvo vaatii tätä ja pian.

Ei kommentteja: