tiistaina, syyskuuta 02, 2008

Vanhaa ja uutta

Kävin eilen vierailulla muutamalla mikkeliläisellä koululla. Tarkoitukseni oli käydä kuuntelemassa näiden pohjoisen alueen koulujen henkilökunnan tuntoja nyt, kun Koulutilatyöryhmä II on saanut esityksensä valmiiksi.

Tänään iltapäivällä suunnitelmia esitellään joillekin kouluista ja loppuviikosta osalle. Kaupunginhallitukselle tätä ei vielä ole vilautettu. Kun ryhmää hallituksessa kasattiin, pidettiin ehdottoman tärkeänä, että henkilökunnan edustus ryhmässä tulee olemaan. Näin ei jostain syystä ole ollut. Eikö tässä kaupungissa opita ikinä aikaisemmista virheistä!?!

Tilanne näillä perusopetuksen kouluilla huhujen mukaan on nyt se, että pitkään kaivatut remontit ovat jäämässä haaveiksi ja uusia malleja järjestää opetusta ollaan ideoimassa. Tämä on pelkästään hyvä asia silloin, kun nämä molemmat kiinteistöt ovat niin huonossa kunnossa kuin Kalevankangas ja Siekkilä nyt ovat.

Koulukiinteistön remontoimisessa tulisi lähtökohtana kuitenkin olla lasten turvallisuus ja lasten mahdollisuus koulutyöhön järkevänkokoisessa yksikössä. En ole mikään ylisuurten koulujen ystävä, vaikka niistä hyviä kokemuksia joissain päin Suomea onkin.

Yhtenäiskoulu (1-9) toimii hyvin niin Mikkelin Anttolassa kuin Rantakylässäkin, mutta nekin ovat vaatineet asianmukaiset ja juuri tämän koulumuodon tarvitsemat tilaratkaisut. Pelkästään siirtämällä oppilaita paperilla koulurakennuksesta toiseen, ei hyvää koulua tehdä.

Nyt tarvitsemme kunnollisen ajatuksen siitä, miten pohjoisen alueen kouluolot tulevaisuudessa järjestetään. Uuden kiinteistön rakentaminen uudenaikaisella lämmitystekniikalla voi olla käytön kannalta paljon halvempikin ratkaisu kuin entisten korjaaminen.

Ei kommentteja: