torstaina, lokakuuta 09, 2008

Kadeteista mallia

Eilisessä sivistysvaliokunnan kokouksessa kuulimme asiantuntijoita koskien lakia Maanpuolustuskorkeakoulusta jne. Kuuleminen oli todella mielenkiintoinen ja sai aikaan tietenkin myös ajatuksen!

Perisidea on se, että maanpuolustuskorkeakoulussa opiskelevat ovat erilaisen opintososiaalisen järjestelmän piirissä kuin muut korkeakouluopiskelijat. He saavat opintojensa aikana tiettyä päivärahaa ja opetus on maksutonta. He eivät ole oikeutettuja opintorahaan.

Vastineeksi koulutuksesta ja ylläpidosta, kadetit ovat sitoutuneet olemaan opintojensa aikana ja sen jälkeen puolustusvoimien palveluksessa. Yhteensä koulutus - ja palvelusaika on noin 12 vuotta. Tämän jälkeen henkilö voi halutessaan vaihtaa maisemaa ja työpaikkaa.

Hyvä systeemi, joka takaa opintojen aikaisen toimeentulon ja elämisen. Parasta koulutuksessa on kuitenkin varmuus siitä, että opintojen jälkeen työllistyminen on taattua. Näin ei suinkaan kaikilla muilla yliopisto-opiskelijoilla ole.

Mielestäni tulisikin nyt räväkästi lähteä valmistelemaan vastaavanlaista koulutusjärjestelmää lääkäreille. On totta, että heillä on jo tällä hetkellä opintoihin liittyvä tietty pakollinen työskentelyjakso julkisella puolella. Tämä jakso on kuitenkin liian lyhyt ja siksikin työssäolovelvoite tulisi ulottaa myös valmistumisen jälkeiseen aikaan.

Ei kommentteja: