keskiviikkona, lokakuuta 15, 2008

Unelma turvallisesta elämästä

Eilen illalla pidimme Mikkelin Naisvuoritalolla (Työväentalo) Unelmaklubin. Klubi on valtakunnallisen naisjärjestömme ideoima keskustelutilaisuus, jossa tarkoitus on herätellä keskustelua ajankohtaisista asioista.

Meillä klubi järjestettiin teemalla Väkivalta keskellämme - unelma turvallisesta elämästä. Alustajiksi saimme ammattilaiset Viola -väkivallasta vapaaksi ry:stä. Pienellä porukalla saimme keskusteltua vaikeista asioista. Tällaisia ajatuksen herättäjiä tarvitaan ja näitä ammattilaisten hoitamia matalan kynnyksen paikkoja tulisi olla kaikkien ulottuvilla.

Se, että asioista ei puhuta, ei poista niitä. Seurasin joku aika sitten ruotsalaista tv-sarjaa, jossa perheväkivalta oli pääosassa. Karsea tarina. Politiikassa taisteleva keski-ikäinen mies purki turhautumiaan ja huonoa oloaan naisiin. Oma vaimo oli päästä hengestään tämän miehen toteuttaessaan pyrkimyksiään oman poliittisen uran edesauttamiseksi. Onneksi vaimo ymmärsi hakeutua turvakotiin. Nämä kodit ovat Suomessakin tehty sitä varten, että ihmiset pääsevät pakoon väkivaltaista läheisistään.

Tv-sarja oli fiktiivinen, mutta aineksia ikävä kyllä on todellisesta elämästä. Läheisväkivalta ei katso sosiaaliekonomista asemaa, ei ikää, ei sukupuolta, ei asuinpaikkaa. Fyysistä tai henkistä väkivaltaa läheisiä ihmisiä kohtaan tapahtuu liikaa ja sitä ei tarvitse kenenkään sietää. Joka toinen viikko suomalainen nainen pääsee hengestään perheväkivallan seurauksena. Unelma turvallisesta elämästä ei ole utopiaa!

Ei kommentteja: