lauantaina, lokakuuta 25, 2008

Kaupthing

Ennen tätä syksyä, ei kovin monikaan meistä suomalaisista ollut kiinnittänyt huomiota islantilaiseen Kaupthing- pankkiin. Viime viikkoina ei ole voinut välttyä asiasta kuulemasta. Eduskunnassa ollaan nyt parin viikon ajan oltu aidosti huolestuneita siitä, miten kauan kestää finanssikriisin laajeneminen meihin tavallisiin tallaajiin.

Hallituspuolueen ihmiset väittävät, että mitään talouden syöksyä ei olisi tulossa ja että kyllä hallituksella on hommat hanskassa. Vaaliretoriikkaan toki hanskat ja rukkaset liittyvät, mutta muutoin väittämät ovat ihan huuhaata.

Jokainen meistä huomaa, että merkit lamasta on olemassa. Nyt valtakunnassa tarvittaisiin johtajuutta ja ripaus rehellisyyttä jos meinataan välttyä niiltä edellisen laman virheiltä. Liekö liikaa vaadittu tämän hetken hallituspuolueilta...?

Kaupthing- pankin talletusten suojausten valtion takauksesta äänestettiin eilen illalla. Perusidea asiassa on siis se, että valtio antaa yksittäisille tallettajille takuun siitä, että sijoitukset islantilaiseen pankkiin tullaan vararikon sattuessa korvaamaan Suomen valtion toimesta.

Asiaa voi toki kritisoida ja olisi voinut olla viisasta olla takuita antamatta. Nyt tiedetään kuitenkin se, että islantilaisessa pankissa on paljon suomalaisia tallettajia, joiden sijoituksia ei valtiolla ole varaa uhrata. Tallettajien joukossa on kuntia, yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä. Vastuu on tällä hetkellä syytä kantaa kollektiivisesti.

Eilinen Kaupthing -keskustelu äänestyksineen kysyi paitsi istumalihaksia, niin myös vähän turnauskestävyyttä. Meidät edustajat ohjeistettiin pysymään talossa ja osallistumaan äänestykseen. Perjantai-iltana ja kunnallisvaalien alla minuutit olivat pitkiä. Kotiuduin vähän jälkeen 22.

Äänestyksessä ihmettelin sitä, missä olivat kaikki perussuomalaiset??? Yhtäkään perussuomalaista kansanedustajaa ei osallistunut äänestykseen. Oma skeptinen luonteeni tietenkin herätti kysymyksen, siitä että MIKSI perusuomalaiset ohittivat äänestyksen??? Juuri kunnallisvaalien alla??? Politiikassa mikään ei ole sattumaa, ei myöskään (varsinkaan) perussuomalaisilla. Tätäkin kannattaisi jonkun valveutuneen toimittajan ihan julkisesti kysellä.

Ei kommentteja: