keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

Kotouttamista

Eilen oli salissa kotouttamislain toimeenpanoa koskeva lähetekeskustelu. Asioista vastaava Astrid Thors oli kiitettävästi paikalla koko asian käsittelyn ajan. Kotouttaminen tarkoittaa siis sitä, kuinka Suomeen muualta muuttaneet (syystä tai toisesta) saadaan sitoutumaan yhteiskuntaan ja voimaan mahdollisimman hyvin.

Ryhmäpuheenvuorot olivat kaikki hyviä, joskin varsin eri lähtökohdista asiaa arvioivia. Perussuomalaisten ulkomaalaisvastaisuus ei yllättänyt. Omassa puheenvuorossani käsittelin niitä haasteita, joita maahanmuuttajien kielenopetus ja toisaalta työllistyminen pitävät sisällään. Ilman rahaa tämäkään asia ei tule käytännössä onnistumaan.

Monet puhujat olivat sitä mieltä, että maahanmuuttoasiat ovat suurten kaupunkien asioita. Näin ei kuitenkaan ole. Meillä Etelä-Savossa on kuntia, joissa on ollut aktiivinen ja myönteinen ote esim. pakolaispolitiikkaan ja näissä kunnissa on valtavaa osaamista etenkin lasten kotouttamiseen.

Vierailuni maanantaina Mäntyharjussa antoi jälleen konkreettisen esimerkin siitä, kuinka pienessä kunnassa keskisuuressa yrityksessä ollaan onnistuttu maahanmuuttajan kotouttamisessa ihan maalaisjärjellä. Toimitusjohtaja Suutarinen kertoi, kuinka heillä on hyviä kokemuksia venäläistaustaisten ammattilaisten työllistämisestä ja kuinka hyvin he ovat sopeutuneet niin kuntaan kuin työpaikkaankin. Veronmaksajia ei pidä vähätellä.

Ei kommentteja: