sunnuntaina, elokuuta 23, 2009

Huolia ja murheita

Eilinen toripäivä oli jälleen kerran antoisa. Aamuisen torin herääminen oli mukavaa katseltavaa. Meidän kahviteltallamme kävi tasainen virta ihmisiä koko neljän tunnin ajan. Aurinkoisessa kelissä oli mukava keskustella ihmisten kanssa, vaikkakin asiat eivät niin mukavia olleetkaan.

Kuten etukäteen arvelinkin, harmeja oli monenlaisia. Ihmiset olivat äärimmäisen pettyneitä metsäteollisuuden nykytilaan ja siihen, kuinka asiassa on maan hallituksen suunnassa toimittu. Leikkaukset eivät kohdistu pelkästään tehtaisiin ja heidän työntekijöihinsä, vaan kaikki kuljetusyrittäjät, metsäkoneen kuljettajat jne. saavat tilanteesta osansa.

Ruuan alv-venkoilu ihmetyttää kansalaisia. Jokainen kannattaa ruuan hinnan laskemista, mutta harva pystyi kertomaan ehdotuksia, millä veroilla ja maksuilla se tullaan rahoittamaan. Ravintolaruuan alvin alentamista ei mikkeliläinen torikansa oikein ymmärtänyt, sain moneen kertaan selostaa sen työllisyyttä turvaavaa merkitystä.

Työttömyyden hoito ei kovin hyvää arvosanaa kansalaisilta saanut. Ja syystäkin. Työttömyysluvut tuntuvat kasvavan vauhdilla ja joka päivälle saadaan uusia entistä hirveämpiä lukuja. Huolta kannettiin erityisesti nuorisotyöttömyydestä ja syrjäytymisvaarasta, joka on yhä useammalla ihan konkreettista.

Huolia ja murheita oli siis paljon ja monenlaisia. Joillekin tuntuu vieläkin olevan epäselvää se, millä tavalla meidän poliittinen järjestelmä toimii. Moneen kertaan sain kertoa sen, että meillä on vaalien tuloksen perusteella muodostettu maahan hallitus, joka toteuttaa omaa ja haluamaansa politiikkaa. Päätökset ovat hallituspuolueiden arvovalintoja, jotka eivät todellakaan ole tällä hetkellä niitä, joilla kaikista heikoimmassa asemassa olevia jelpataan.

Kehotinkin kaikista ärhäkkäimpiä keskustelijoita olemaan yhteydessä vaalipiirin porvareihin ja antamaan moitteensa näiden puolueiden edustajille. Ikävä kyllä, sosialidemokraateilla ei tällä kertaa maan politiikassa ole kuin sivustakatsojan rooli, kiitos tämän maan merisalojen. (Kommentoin Apu-lehden Merisalon haastattelua paremmalla ajalla, jahka olen toipunut siitä.)

Ei kommentteja: