tiistaina, elokuuta 25, 2009

Rantsalmen raitilla

Etelä-Savolaisen Rantasalmen raitti teki eilen vaikutuksen. Kunnan halki menevä Kylätie kuhisi puoliltapäivin ihmisiä, kaikenikäisiä ja monenlaisia. Katua reunistivat liikkeet ja lounasta tarjoavat ravintolat. Rakennustyömaita näkyi olevan käynnissä ja ilmapiiri kaiken kaikkiaan myönteinen.

Tapasin kunnan virkamiehiä ja luottamushenkilöitä, jotka kertoivat ajankohtaisia asioita heidän näkökulmastaan. Pääasiassa toiveikas olo tuntui olevan myös heillä. Rantasalmi on osa JJR-allianssia eli yhteistyömuodostelmaa, jossa kolme pientä kuntaa (Juva, Joroinen ja Rantasalmi) ovat olleet edelläkävijöitä siinä, kuinka kuntalaisten palveluja voidaan järjestää yhdessä kuitenkaan luopumatta omasta itsenäisyydestään.

Pääsin vierailulle myös erilaiseen yritykseen. Tällä hetkellä 14 henkeä työllistävä yritys Rantasalmen SCEL OY on erikoistunut kierrätettävän sähkö- ja elektroniikkaromun jatkotyöstämiseen. Nerokas idea, jolla saadaan nykyisin niin kovin lyhytikäiset kodin elektroniikkalaitteet jalostettua ja materiaalit kierrätettyä ympäristöä vähemmän kuormittavalla tavalla. Yksinkertaista toimintaa, josta kuitenkin on olemassa laissa porsaanreikä, jolla tämäkin rahanarvoinen toiminta on saatu osin siirrettyä kiinalaisten kontolle.

Mukava oli yritysvierailulla kuulla myös se, että firma pystyy työllistämään myös paikkakunnan reippaita koululaisia ja vajaakuntoisia, muutoin vaikeasti työllistettäviä henkilöitä. Tätä ns. sosiaalista työllistämistä toivoisi yrityksistä löytyvän enemmänkin. Tarvetta tähän on lähivuosina vielä enemmän.

Viime viikolla sain olla mukana Mikkelissä uuden tehdasrakenuksen avajaisissa, jossa metallityöhön erikoistunut Mikemet Oy juhli laajennustaan. Mikemet ja Miketek ovat myös näitä työpaikkoja, joissa moni ihminen on saanut elämälleen sisällön, kun ei ole eri syistä johtuen ja yrityksistään huolimatta pystynyt työllistymään muualle. Tuotantolaitosten laajennukset eivät ole ihan jokapäiväistä meidän kulmakunnilla.

Eilen illansuussa olimme vielä ns. omalla porukalla koolla Rinssi Everstissä. Rantsalmen demareitten kanssa on aina ollut mutkatonta ja mukavaa olla, oikein esimerkillisen toimivaa puolueaktivismia! (Terveiset Ramin kautta kaikille). Puhuimme ajankohtaisista maakunnallisista asioista, puolueen tilanteesta, maan taloudesta, arvoista ja asenteista. Juttua olisi riittänyt vaikka kuinka pitkäksi aikaa, mutta ajomatka kotiin pakotti poistumaan paikalta hyvissä ajoin. Kotona olin jo ennen kahdeksaa.

Ei kommentteja: