lauantaina, elokuuta 29, 2009

Kuohittu pässi

Pari päivää on ehditty sulatella hallituksen budjettiriihen tuloksia. Ymmärrys ei kyllä vieläkään riitä tajuamaan sitä, kuinka kansalaiset eivät näe kaiken pelaamisen läpi. Eilen julkaistut gallupit eivät tietenkään kerro koko totuutta, sillä kyselyt on pääasiassa tehty ennen budjettiriihtä. Myönteistä tietenkin on se, että sdp:n kannatus on kääntynyt nousuun. Hiljaa hyvä tulee.

Kaikesta päätellen Kepua on tässä riihessä viety kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa. Kaksi vuotta on uhottu sitä, että ruuan arvonlisävero laskee. Ihmisiä on harhautettu kuvittelemaan, että pienituloiset tästä hyötyvät eniten ja että lapsiperheet ovat vihdoin jotain saamassa. Kaikessa hiljaisuudessa kaupat ovat voineet kahden vuoden ajan nostaa hintojaan, jotta voivat sitten niitä näyttävästi muutamalla sentillä laskea. Edestakaisin veivaaminen ei ole kenenkään kannalta järkevää.

Yleisen arvonlisäveron sotkeminen tähän ruoka-alviin on jäänyt liian vähälle huomiolle. Missä viipyvät laskelmat siitä, kuinka alvin nousu vaikuttaa pk-yrittäjien toimintaan? Missä ovat järjestöjen huolestuneet kannanotot siitä, kuinka lapsiperheet joutuvat tämänkin yleisen alvin noston maksajiksi? Entä yksinhuoltajien liitto, onko teillä ymmärrystä siitä, että uudistuksen myötä kaikki hyödykkeet kallistuvat?

Miksei ketään huolestuta se, että elokuva-, kulttuuri ja liikuntapalvelut (ja monet muut) joutuvat nostamaan alviaan myöskin yhdellä prosentilla? Tämäkö on elvyttävää politiikkaa??? Ihmiset joutuvat maksamaan kaikesta entistä enemmän, samanaikaisesti kun työttömyys kasvaa ja ihmisten käytössä olevat varat pienenevät.

Tämä kaikki ainoastaan sen takia, että Keskusta on luvannut omille joukoilleen rehusta maksettavan arvonlisäveron alentamisen. Rehu ja ruoka ovat samassa prosentissa, mutta rehusta ollaan oltu visusti hiljaa. Kaikki muu on ollut kepulle toisarvoista, viimeisenä oljenkortenaan kannatuksensa aallonpohjassa, he ovat tarrautuneet tähän rehun hinnan laskuun.

Meillä päin puhutaan joskus munattomista miehistä silloin, kun miehen oma tahto ja toimintakyky on annettu jonkun toisen käytettäväksi. Kokoomus on saanut nyt kuljettaa kuohittua Kepu-pässiä ihan niin kuin ovat halunneet, joten ei ihme, että ovat itseensä niin kovin tyytyväisiä. Harmi vaan, tästä ei hyvää seuraa!

Ei kommentteja: