lauantaina, elokuuta 29, 2009

Ylilento

Viime viikolla olimme seudun kuntien päättäjien ja virkamiesten kesken koolla Tiehallinnon järjestämässä tilaisuudessa Mikkelissä. Seutukuntatapaamisten tarkoituksena on saada suoraan vaihdettua mielipiteitä tiehallinnonn edustajien ja kuntien kesken.

Varsin suoraa puhetta kunnista kuultiinkin. Tiehallinto on tietenkin hankalassa tilanteessa, kun määrärahoista on jatkuva puute ja tappelu toisten alueiden kanssa ja tarpeet kehnon tieverkoston parantamiseksi ovat ilmeisen mittavat.

Ylilento on termi, jota ammattilaiset käyttävät huonosti hoidetun tien kohdalla. Tarkoittaa siis sitä, että liian kevyellä kalustolla ja liian korkealla esim. lanataan tie, jolloin koneet ja kalusto säilyy pidempään, mutta kuitenkin näennäisesti tietä on lanattu.

Valvontavastuu näiden urakoitsijoiden työn laadusta on tietenkin tielaitoksella ja siinä myönnettiin olevan puutteita. Meillä Etelä-Savossa on mittaamaton määrä alempiasteisia teitä, joiden huono kunto aiheuttaa hankaluuksia paitsi kuljetusyrittäjille niin myös yksityishenkilöille.

Tieasioista puhuttiin myös torstaina, kun olimme alueellisen EK:n ja Kauppakamarin kanssa yhteisessä tilaisuudessa. Kaikkien ymmärrys oli varaukseton sille, että viitostien kehittäminen on meidän alueen ehdoton ykköshanke. Tästä ei ole epäilystäkään myöskään kunnissa, ei edes niissä, joissa viitostie ei ole suoraan halkaisijana. Kunnollisen infran saaminen läpi meidän maakunnan on edellytys sille, että maakuntamme voi kehittyä.

Ei kommentteja: