keskiviikkona, elokuuta 19, 2009

Sekaisin

Nyt jos ei kansalaisia saada sekaisin, niin ei sitten milloinkaan. Hallituksen herrat ministerit ovat ryhtyneet kilpasille siinä, millä tavalla ja kuinka paljon ruuan arvonlisäveroa lasketaan. Pohjat tietenkin veti joku viikko sitten rouva ministeri Anttila (kesk.). Hallituksen alvikeitossa on nyt liian monta hämmentäjää.

Ihmetyttää se, että eikö tästä asiasta sovittu vuonna 2007 hallitusneuvotteluissa ja hallitusohjelmaan jotakin siitä ole kirjattu. Miksi tämä asia on nyt sellainen, jossa hallituspuolueet eivät pysy sopimuksissaan ja miksi silloin ei ymmärretty ravintolaruuan alvin laskun merkitystä???

Ruuan hinta Suomessa on liian korkea. Tästä ovat varmasti kaikki samaa mieltä. Ravintolaruuan kalleus on omiaan, etenkin taantuman aikana, heikentämään yritysten toimintaedellytyksiä ja sitä kautta vähentämään työpaikkoja. Kaupasta ostetun ja ravintolaruuan välinen liian suuri ero alveissa ei ole suotavaa.

Ihmisille annetaan nyt illusio siitä, että ruoka halpenee. Porvaripuolueet lupaavat alennusta, mutta samalla jättävät kertomatta sen, millä nämä veronalennukset tullaan kattamaan. Kysyttäessä kansalaisilta sitä, kannatatko ruuan alvin laskemista, on vastaus yhtä ilmeinen kuin kysyttäisi, haluatko lisää palkkaa. Mikäli kysymys asetettaisiin totuudenmukaisesti, vastaukset voisivat olla toisenlaisia.

Sosialidemokraattinen puolue on suhtautunut kriittisesti alvien alentamiseen. Epäilys siitä, että alennus ei kohdistuisikaan kuluttajille, on aiheellinen. Sen sijaan valtionhoitajapuolueen roolista tulisi meidän nyt irrottautua. Maan hallitus viisaudessaan vastatkoon siitä, miten puuttuvat verot tullaan kattamaan. Mikäli keinot koituvat kuntataloutta ja ihmisten arkea kurjistaviksi, niinkuin epäilen, on vaaleissa mahdollisuus vaihtaa hallitus. Tietenkin toivon, että puuttuvat miljoonat otettaisiin jostain muualta, kuten esim. pääomaverotusta kiristämällä.

Ei kommentteja: