sunnuntaina, elokuuta 02, 2009

Kavereista tovereihin

Odotettu ensi vuoden budjetti on nyt ensimmäisen kerran esitelty. Yleisesti ottaen mitään yllätyksellistä siellä ei ollut, yllätys ei myöskään ole se, että vastuu taloudenpidosta siirretään kunnille.

Hieman tietenkin ärsyynnyin siitä tavasta, jolla valtiovarainministeri ensi vuoden taloussuunnitelmiaan availi. Korostetun hyväntuulisen ja rauhallisen oloisen habituksen tarkoituksena tietenkin on vakuuttaa kansalaiset siitä, että valtakunnassa kaikki on hyvin. "Kaveria ei jätetä" ministeri hokee.

Ei varmastikaan hänen kaltaisiaan kavereita tulla jättämään, mutta kyllä moni ihminen toimeentuloluukulla tai työvoimatoimistossa haikailee kaverinsa Kataisen perään. Yhtä varmasti kuntien ylläpitämissä vanhainkodeissa tai terveyskeskusten vuodeosastoilla huudellaan kaveri Kataista. Onneksi ministerin bluffaaminen jäi kuitenkin kaveri-tasolle. Työväenliikkeen omineena, porvarillisena puheenjohtajana tulemme varmasti vielä kuulemaan hänen suustaan vakavan huolen tovereistakin. Huh, huh.

Liian pienet panostukset työttömyyden ja etenkin nuorisotyöttömyyden hoitoon tulevat kostautumaan myös valtiontaloudenhoidolle. Inhimilliset seuraukset me ns. tavalliset ihmiset kyllä tiedämme.

Taloudenpidon sysääminen kuntien vastuulle on kovin lyhytnäköistä. Jo nyt kunnissa joudutaan paitsi nostamaan veroprosentteja ja palvelumaksuja, niin myös lomauttamaan henkilöstöä ja suurentamaan esim. opetusryhmien kokoja. Lasku näistä heikennyksistä tulee takuuvarmasti joidenkin vuosien päästä. Hapatus (=puhe) kuntien huonosta taloudenpidosta ei pidä paikkaansa, kunnat ovat erilaisia ja joissakin on oikeasta taloudenhoidosta huolimatta ja ilman omaa syytään jouduttu vakaviin vaikeuksiin.

Juupas-eipäs keskustelu ruuan arvonlisäveron kohtalosta hallituksen sisällä on pelkkää teatteria. Asian ovat porvaripuolueet sopineet hallitusta muodostettaessa ja pidän kovin epätodennäköisenä, että tästä asiasta he oikeasti ovat kovin eri mieltä. Itse näen taloustilanteen muuttuneen huhtikuusta 2007 niin paljon, että uudelleenarvioinnille on perusteita ja toisaalta haluaisin, että ero ravintolaruuan ja kaupasta ostetun ruuan välillä ei olisi liian suuri. Ravintolat ovat merkittävä työllistäjä ja näille ammattilaisille ei uusia työpaikkoja hevillä muualta löydy, mikäli ravintolat joutuvat vähentämään työvoimaa kysynnän laskiessa.

Ei kommentteja: